Instructie voor resin-bouwpakketten van Artitec

 

Voor het lijmen gebruikt u secondelijm (cyanoacrylaat): dik of dun, maar geen gel.
BELANGRIJKE TIP: Door de onderdelen een aantal minuten in kokend water te laten staan, worden ze zacht en zijn ze makkelijk met een mes (scalpel) te bewerken en van de aangietblokjes los te snijden. In sommige gevallen is dit niet mogelijk en kunt u de gietvliezen verwijderen door middel van schuren met droog grof (korrel 80/100) of nat waterproof schuurpapier (korrel 220).

Voor kromgetrokken onderdelen geldt: c.a. 30 tot 60 seconden in kokend water leggen, uit het water nemen en rechtbuigen.
Snij de raamfolie op maat en controleer of deze goed past. Gebruik bij het verlijmen slechts puntjes secondelijm door deze bijvoorbeeld met een kaasprikker op te brengen (indien men te veel secondelijm aanbrengt, krijgt men witte aanslag). Er is secondelijm die minder uitslaat, dit is de zogenaamde "non-blooming" seconde- of superlijm.
 
BELANGRIJKE TIPS OVER VERF:
1. Gebruik altijd matte verf, bij voorkeur de emailverf van Humbrol of Revell.
2. Vermeng de olie die boven op de verf drijft niet met de verf.
3. Haal met een luciferhoutje een klodder verf onder uit het potje en smeer dit op een multiplex plankje. (hierdoor wordt nog meer olie aan de verf onttrokken).
4. Verdun de verf met terpentine totdat deze smeuïg is en goed en dun vloeit.
5. Als de verf niet meteen goed dekt, dan is het beter om twee of drie maal dun te schilderen, dan éénmaal te dik.
6. Gebruik een goede penseel. Maak de penseel na het gebruik met terpentine en zeep schoon, vet de haren met vaseline in en draai ze in een punt.
7. Schilder altijd eerst de grote oppervlakten en laat deze minstens 24 uur doorharden. Eventuele fouten bij het schilderen van de details kan men dan met terpentine verwijderen.
8. Als men niet ervaren is, oefen dan eerst op een oud model of op de achterkant van een onderdeel.
Indien u het model wilt "vervuilen" of "verouderen", gebruik hiervoor dan de Artitec pigmentpoeders of één van de technieken uit de algemene bouw- en schilderbeschrijving die u in elk bouwpakket aantreft.